Jak číst báseň: K problematice chápání poezie na středních školách - Slezák, Ladislav (Univerzita Pardubice, 2016)
Mezi studenty středních škol většinou převažuje nezájem o poezii. Jednou z vad může být i styl výuky. Tato práce si klade za cíl didakticky vymezit, jak poezii vykládat. Má navrhnout metody, které by mohly právě zájem o poezii zvýšit. Hlavním měřítkem bude opuštění dějinného výkladu a zaměření se na text samotný. Jen skrze interpretování a kritické myšlení je možné ve studentovi probudit zájem. A tato práce bude chtít nabídnout nový pohled na výkladovou složku literatury, která se učí na středních školách.
How to read a poem: On the problem of understanding of poetry in secondary schools
Keywords: didaktika literatury; poezie; interpretace; komunikace; didactics of literature; poetry; interpretation; communication