Restaurování části nástěnné malby s motivem "Svatba v Káni Galilejské" v prvním patře měšťanského domu na náměstí Míru čp. 480 ve Slavonicích - Smutná, Veronika (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce je dokumentací restaurátorského průzkumu a komplexního restaurátorského zásahu provedeného v levé polovině úseku Svatba v Káni Galilejské. Nástěnná malba se společně s dalšími malbami nachází v sálu prvního patra měšťanského domu čp. 480 ve Slavonicích. Zásah byl zacílen především na provedení rozsáhlé injektáže a výměnu všech nevyhovujících druhotných tmelů. Fotografická a grafická dokumentace postupu práce je součástí příloh. Uměleckohistorický průzkum je zpracován na základě dostupných historických materiálů zahrnujících především restaurátorské dokumentace z předešlých zásahů a studium historie nástěnných maleb. V průběhu historického výzkumu došlo k rozšíření bádání o nové informace týkající se významné osobnosti tehdejšího majitele domu. Rozšířená bakalářská práce je zacílena na původní grafické předlohy a její varianty s motivem Svatba v Káni Galilejské. Tyto poznatky jsou umístěné v uměleckohistorické části práce.
Restoration of part of a wall painting with the theme of The Wedding at Cana, on the first floor of burgher's house situated on the náměstí Míru square No. 480, Slavonice
Keywords: Slavonice; renesance; grafické předlohy; Brosamer, Hans; Kappler, Wolfgang; Hauspostille; luteránství; restaurování; tmelení; Slavonice; Renaissance; graphic prints; Brosamer, Hans; Kappler, Wolfgang; Hauspostille; Lutheranism; restoration; cementation