Mikrokolonová a kapilární chromatografie oxidačních metabolitů acetaminofenu - Košnářová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato diplomová práce je zaměřena na mikrokolonovou a kapilární chromatografii oxidačních metabolitů acetaminofenu. Teoretická část se nejprve zabývá samotným acetaminofenem, především jeho metabolismem a toxicitou, druhá část se pak věnuje vysokoúčinné kapalinové chromatografii, konkrétně mikrokolonové chromatografii a metodám stanovení acetaminofenu a jeho metabolitů. Cíle experimentální práce spočívaly v otestování vybraných kolon vhodných pro separaci acetaminofenu a jeho oxidačních metabolitů, proměřit a sestavit retenční modely na základě izokratických a gradientových dat a optimalizovat gradientový profil pro separaci metabolitů.
Microcolumn and capillary chromatography of acetaminophen oxidation metabolites
Keywords: acetaminofen; oxidační metabolity acetaminofenu; mikrokolonová chromatografie; izokratická eluce; gradientová eluce; acetaminophen; acetaminophen oxidation metabolites; microcolumn chromatography; isocratic elution; gradient elution