Vývojové trendy prostorové navigace - Rada, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2025)
Cílem mé bakalářské práce je ukázat pokrok v letecké navigaci od počátku létání do současnosti. Porovnat vyspělý GNSS systém s tradičními navigačními metodami. Analyzovat přínosy jednotlivých navigačních metod a GNSS systém pro bezpečnost leteckých operací a identifikovat rizika spojená s využíváním GNSS systému včetně navržení opatření pro zmírnění těchto rizik. Jelikož pracuji na pozici 1. důstojníka letadla Boenig 737NG/MAX, tak si plně uvědomuji důležitost bezpečné letecké navigace. Praktickou část věnuji popisu, vizualizaci a návrhu řešení jammingového útoku, jednoho z rizik GNSS systému.
Development Trends in Aeronautical Navigation Systems
Keywords: letadla; navigace; systémy; pozemní stanice; signál; družice; rušení; efemeridy; jamming; spoofing; aircrafts; navigation; systems; ground station; signal; satellite; interference; efemeridy; jamming; spoofing