Akutní radiační syndrom - Vláčilová, Denisa (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce je zaměřená na popis záření a jeho vliv na lidský organismus a mikrobiom. Dále je v této práci popsaný vznik akutního radiačního syndromu a jeho průběh. Tato nemoc je způsobená radiačním zářením a nastává po celotělovém nebo částečném ozáření během krátkého časového období. Práce shrnuje dostupné informace, které popisují vznik, průběh a možnosti léčby této nemoci.
Acute radiation syndrome
Keywords: záření; akutní radiační syndrom; multiorgánová disfunkce; akutní radiační syndrom a mikrobiom; radiační terapie; radiation; acute radiation syndrome; multiorgan dysfunction; acute radiation syndrome and microbiome; radiation therapy