Prožívání identity, konformita a známky rebelie v ženských denících 19. století - Lenderová, Milena (Academia, 2022)
Osobní deník je evropskou historiografií považován za unikátní pramen k dějinám každodennosti a dějinám mentalit, je vynikajícím pramenem také pro gender history. K založení deníku nestačí pouhá gramotnost, nezbytná je i schopnost a chuť formulovat vlastní myšlenky, stejně jako relativně vysoká úroveň vzdělanosti. Především z těchto důvodů bylo psaní deníků zpočátku omezeno na privilegované vrstvy, teprve s rozvojem gramotnosti nastalo jejich vertikální rozšíření.
Experiencing Identity, Conformity and Rebellion in Women's Diaries of the Second Half of the 19th Century
Keywords: 19. století; gender history; osobní deníky; 19th century; gender history; personal diaries