Křesťanství a extremismus v České republice - Racek, David (Univerzita Pardubice, 2009)
V předkládané studii se pokouším přiblížit podoby křesťanského extremismu a způsoby, jakými využívají některé extremistické organizace křesťanskou rétoriku. Pozornost soustředím především na uskupení působící v České republice po roce 1989. Pokusil jsem se o analýzu postojů jednotlivých hnutí i politických stran a o vytvoření ucelenějšího pohledu na strukturu extremistických a radikálních organizací využívajících křesťanství. Zkoumám tedy, jakými způsoby využívají popisované organizace křesťanství k demonstraci svých zájmů a ze získaných podkladů se pokouším odpovědět na otázku, zda náboženskou rétoriku užívají z ideového přesvědčení či pouze zneužita k propagaci zájmů těchto subjektů.
Christianity and extremism in the Czech Republic
Keywords: CHRISTIANITY; EXTREMISM; RELIGION STUDIES; KŘESŤANSTVÍ; EXTREMISMUS; RELIGIONISTIKA