Global education and teaching English as a foreign language - Jakubková, Ivana (Univerzita Pardubice, 1998)
Esej je teoretickou částí bakalářské práce. Vysvětluje principy, zásady a cíle globální výchovy. Tento přístup ke školní výchově klade silný důraz na chápání propojeností a problémů současného světa a jeho cílem je vychovávat harmonicky se vyvíjející lidské bytosti, které jsou schopné využít rozumových i citových schopností k pozitivnímu ovlivňování dění ve svém okolí. Dále se v eseji pojednává o úlohách globálního učitele a žáka a o tom, jak může globální výchova obohatit výuku anglického jazyka tím, že oslovuje celou osobnost žáka a pěstuje v něm toleranci, uvědomění si vlastní kultury, empatii vůči ostatním lidem a národům i vůli učit se jazyky.
Keywords: globální výchova; výuka angličtiny