Nové trendy v zobrazení cévního systému - Ruffer, Oto (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na metody, které se v současné medicínské praxi používají k zobrazení cévního systému. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsán samotný cévní systém, principy vyšetřovacích metod, možnosti zobrazení cévního systému, využití pro diagnostiku patologických stavů, charakteristika kontrastních látek, radiační ochrana a příprava pacientů k vyšetření. V praktické části jsou uvedeny příklady zobrazení cévního systému a dvě kazuistiky s příkladem využití 3D digitální subtrakční angiografie při zobrazení mozkových tepen.
New trends in imaging of vascular system
Keywords: cévy; angiografie; ultrasonografie; výpočetní tomografie; magnetická rezonance; blood-vessel; angiography; ultrasonography; computed tomography; magnetic resonance imaging