Studium permeace par esenciálních olejů pórovitými lignocelulózovými materiály - Baková, Marta (Univerzita Pardubice, 2014)
V předložené diplomové práci je studován vliv vybraných esenciálních olejů na hygroskopicitu lignocelulozových materiálů. Byla sledována kinetika vlhkosti vybrané lepenky v prostředí o různých relativních vlhkostech a par esenciálních olejů permeující skrz papírový roubík z lignocelulézové vlákniny. Studie byly provedeny v prostředí s různou relativní vlhkostí a také s nasycenými parami esenciálních olejů. Celkem byly proměřeny tři esenciální oleje, které mají největší baktericidní a fungicidní účinky. Testovány byly čtyři druhy lignocelulózových materiálů. Námětem práce je ochrana knižního fondu aplikací par esenciálních olejů.
Study of essential oils vapours permeation through porous lignocellulosic materials
Keywords: hygroskopicita; esenciální oleje; lignocelulózové materiály; hygroscopicity; essential oils; lignocellulosic materials