Ornament v beuronské nástěnné malbě - Hamplová, Petra (Univerzita Pardubice, 2011)
Téma teoretické bakalářské práce je rozbor ornamentu v nástěnném malířství specifického sakrálního uměleckého stylu Beuronské umělecké školy. Ornament byl nedílnou součástí beuronského umění a byl obsažen ve všech odvětvích výtvarného umění. Beuronská umělecká škola vznikla ve druhé polovině 19. století v benediktýnském klášteře Beuronu v Německy. Hlavním představitelem a zakladatelem umělecké školy byl Peter Lenz z Hohenzollernu. Osobitý styl vytvořený za účelem slohového očištění a pozvednutí úrovně sakrální výzdoby, vedl k propojení všech uměleckých odvětví a k vytvoření souhrnného díla beuronského Gesamtkunstwerku. Důležitým zdrojem inspirace byla dochovaná umělecká díla egyptského, starokřesťanského, byzantského umění a středověkých římských bazilik. Součástí práce bude dohledání a typologické utřídění výtvarných prvků na příkladech některých těchto staveb, z jejichž výzdoby beuronské umění čerpalo. Pozornost bude věnována i specifickému beuronskému písmu, které má v beuronské nástěnné malbě objasňující a výtvarnou funkci.
Ornament in Beuronese mural art
Keywords: beuronská umělecká škola; Beuron; Lenz, Petr; ornamenty; beuronské písmo; Beuronese school of Art; ornaments; beuronese handwriting