Optimalizace extrakce volných a vázaných fenolických látek obsažených ve sladovnickém ječmeni - Jirásková, Adéla (Univerzita Pardubice, 2014)
První část diplomové práce byla zaměřena na optimalizaci extrakce volných a vázaných fenolických látek obsažených ve sladovnickém ječmeni a sladu. Byl optimalizován typ a množství použitých extrakčních rozpouštědel a přídavných činidel s cílem co nejvyšší účinnosti extrakce sledovaných látek. Dále byla optimalizována chromatografická separace 19 standardů fenolických látek pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi. Tato separace byla využita pro identifikaci fenolických látek obsažených v jednotlivých extraktech z vybraných vzorků sladovnického ječmene a sladu.
Optimization of Extraction of Free and Bonded Phenolic Compounds Present in Malting Barley
Keywords: Vysokoúčinná kapalinová chromatografie; extrakce; fenolické látky; sladovnický ječmen; High performance liquid chromatography; extraction; phenolic compounds; malting barley