Izotachoforetické stanovení theaninu - Bartoš, Martin; Kulhánek, Jaromír; Kovářová, Michaela (BEST Servis, 2018)
V tomto článku je theanin stanovován v potravinových doplňcích a sypaných čajích kapilární izotachoforézou. Nejprve je theanin konvertován na aniont reakcí s kyselinou dusitou. Poté je vzniklý aniont izotachoforeticky stanoven. Optimální podmínky pro konverzi theninu jsou: roztok 0,1 mol/l dusitanu sodného a 0,1 mol/l kyseliny octové zahřívaný ve vroucí vodní lázni. Izotachoforetický elektrolytový systém obsahoval 0,01 mol/l HCl + 0,02 mol/l β-alaninu + 0,05% hydroxyethylcelulózy (pH 3,6) jako vedoucí elektrolyt a 0,01 mol/l octan sodný jako koncový elektrolyt. Kalibrační/detekční charakteristiky jsou následující: linearita v koncentračním rozmezí 15-1000 mg/l theaninu, limit detekce ca. 5 mg/l, limit kvantifikace cca. 15 mg/l theaninu.
Isotachophoretic Determination of Theanine
Keywords: kapilární izotachoforéza; theanin; čaj; potravinové doplňky; stanovení; Capillary isotachophoresis; Theanine; Tea; Food supplements; Determination