ANALÝZA A NÁVRHY ZMĚN V PROKAZOVÁNÍ ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K PROVOZOVÁNÍ SILNIČNÍ DOPRAVY PRO CIZÍ POTŘEBY VELKÝMI VOZIDLY - Kleprlík, Jaroslav (My University, 2022)
Příspěvek se zabývá problematikou odborné způsobilosti k provozování silniční dopravy pro cizí potřeby „velkými vozidly“ (nákladními a autobusy). Představuje a komentuje právní úpravu Evropské unie v této oblasti. Dále přibližuje a srovnává, jak je tato problematika podrobněji právně upravena a řešena konkrétně v České republice a ve Slovenské republice. Analyzuje dostupnost informací a informační zdroje pro přípravu na zkoušky. Analyzuje také podmínky, technologický postup, obsah a hodnocení zkoušky odborné způsobilosti. Předkládá návrhy úprav s cílem zjednodušit administrativu a zlepšit dostupnost informací k přihlašování, k průběhu a k hodnocení zkoušky. Úlohou příspěvku je zvýšit přehlednost a kvalitu v oblasti přípravy na zkoušky a zkoušek z odborné způsobilosti k provozování silniční dopravy pro cizí potřeby velkými vozidly.
ANALYSIS AND PROPOSAL FOR CHANGES TO THE PROOF OF PROFESSIONAL COMPETENCE TO OPERATE ROAD TRANSPORT FOR EXTRANEOUS NEEDS BY HEAVY GOODS VEHICLES AND BUSES
Keywords: odborná způsobilost; právní předpisy; provozování silniční dopravy pro cizí potřeby; velké vozilo; zkoušky z odborné způsobilosti; professional competence; regulations; the operation of road transport for extraneous needs; heavy goods vehicle; examinations of professional competence