Měšťané Hradce Králové ve světle testamentů 1618-1648 - Fišerová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2007)
Práce se zabývá souhrnými dějinami města Hradce Králové v období od přemyslovského státu do 18. století. Z větší části se věnuje rozboru měšťanských testamentů z pohledu rodinných struktur, reflexe války a životních osudů testátoru a zbožných a charitativních odkazům měšťanů. Částečně je zde také nastíněn vývoj dědičného práva a jeho zakotvení v Koldínově městském zákoníku.
The inhabitants of Hradec Králové in Liber testamentorum 1618-1648
Keywords: testamenty; Hradec Králové; třicetiletá válka; dědičné právo