Autoimunitní biomarkery neurodegenerativních onemocnění - Smékalová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2022)
Cílem této diplomové práce je zpracování recentních literárních zdrojů na téma Imunologické biomarkery neurodegenerativních onemocnění a také shrnutí výsledků vlastního výzkumu, který by měl, ve spolupráci se společností Vidia spol. s.r.o., Vestec, Česká republika vést k vyvinutí diagnostické metody pro rutinní diagnostiku vybraných neurodegenerativních onemocnění z krve. Experimentální část diplomové práce probíhala v Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech, Česká republika pod vedením RNDr. Jana Říčného, CSc. Séra pacientů s neurodegenerativními nemocemi jsme pomocí metody ELISA testovali na přítomnost autoprotilátek proti vybraným antigenům u následujících neurodegenerativních chorob: Alzheimerovy choroby (AN), frontotemporální lobární degenerace (FTLD), vaskulární demence (VD) a Parkinsonovy demence (PD). Výsledky pokusů jsou uvedeny v experimentální části diplomové práce. V první části diplomové práce jsou zpracovány informace z recentní literatury, především z mezinárodních zdrojů, týkající se neurodegenerativních autoimunitních onemocnění a jejich diagnostiky ve spojení se studovaných oborem. Dále jsou uvedeny role autoimunitních procesů v průběhu těchto onemocnění, a také nejběžněji sledované biomarkery
Autoimmune biomarkers of neurodegenerative diseases
Keywords: autoimunita; neurodegenerativní onemocnění; Alzheimerova choroba; ELISA; antigen; autoprotilátka; biomarker; autoimmunity; neurodegenerative disease; Alzheimer's disease; ELISA; antigen; autoantibody; biomarker