Vývoj sdílené ekonomiky v České republice - Koubíková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na trend posledních let - sdílenou ekonomiku. Cílem této práce je popsat její vývoj v České republice. V teoretické části práce je definován pojem sdílená ekonomika, jsou vymezeny subjekty sdílené ekonomiky a také příčiny vzestupu tohoto ekonomického modelu. Jsou popsány vybrané sektory sdílené ekonomiky, které jsou přiblíženy na zavedených, někdy velice známých společnostech sdílené ekonomiky. Práce se také zabývá pozitivními dopady sdílené ekonomiky na společnost, ale také jejími problémy, kritikou a tím, jaké výzvy musí do budoucna překonat. Praktická část práce se zabývá vyhodnocením průzkumu, který byl proveden v několika společnostech nabízející služby sdílené ekonomiky a také ve společnosti Synthesia, a.s.
The development of the sharing economy in the Czech Republic
Keywords: sdílená ekonomika; peer-to-peer; sdílení; Airbnb; Uber; sharing economy; peer-to-peer; sharing; Airbnb; Uber