Řídicí jednotka a programové vybavení pro pneumatické systémy - Špinka, Radek (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce na téma Řídící jednotka a programové vybavení se věnuje návrhu a realizaci řídicí jednotky včetně tvorby programového vybavení zajišťující její funkci. Tato jednotka je součástí pneumatického systému, jehož základem je pneumatický objem s dvěma ventilátory, z nichž jeden do něj vhání vzduch a druhý je vystupujícím vzduchem roztáčen. Řídicí jednotka zajišťuje generování signálu pro ovládání příkonu jednoho ventilátoru, měření otáček obou ventilátorů a kaskádní regulaci otáček obou ventilátorů. Dále zajišťuje obsluhu panelu s LCD displejem a ovládacími prvky, generuje a měří napěťové signály pro připojení externího regulátoru. Řídicí jednotka je hardwarově připravena na komunikaci prostřednictvím sériové linky RS232. Pneumatický systém bude využíván v úlohách z oblasti řízení, experimentální identifikace a programování řídicích aplikací v laboratořích Katedry řízení procesů Univerzity Pardubice.
The control unit and software for pneumatic systems
Keywords: pneumatický systém; ventilátory; měření a regulace otáček; mikrokontroler ATmega; pneumatic system; ventilators; measurement and regulationn of rotations; microcontroller ATmega