Historie výběru daní - Sokolová, Marie (Univerzita Pardubice, 2005)
Bakalářská práce se zabývá objasněním historie výběru daní především na českém území a vysvětlením souvisejících pojmů, což je také jejím hlavním cíle. Nejprve jsou popsány úplné počátky - přibližně od r. 1100 př. n. l. - nalezené v Bibli. Dále práce přináší informace o postupném vývoji daní za vlády Jana Lucemburského a pojednává o vývoji v době habsburské, až do období před bitnou na Bílé hoře. Poslední kapitola nalyzuje daňový vývoj v letech 1945 - 1966.
History of taxes collecting
Keywords: Daně; historie; daňové teorie; daňové systémy; výběry daní