Využitie separačných techník pre skríningové vyšetrenie stavu metabolizmu zo vzorky suchej kvapky krvi - Laštovičková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2022)
Suchá kvapka krvi je jednoduchou a neinvazívnou metódou odberu vzorky. Keďže zmeny hladín niektorých aminokyselín, ketokyselín či mastných kyselín môžu byť spojené s rozvojom metabolických porúch (napríklad diabetes mellitus), môže byť suchá kvapka krvi použitá ako alternatívna vzorka pri skríningovom vyšetrení stavu metabolizmu. Pre túto štúdiu boli vzorky suchej kvapky krvi získané punkciou prstu 60 dobrovoľníkov. Celkovo boli optimalizované 3 rozličné metódy a vo vzorkách bolo stanovených 20 aminokyselín, 5 ketokyselín a 24, respektíve 18 mastných kyselín (percentuálne zastúpenie, resp. koncentrácia). Výsledky boli štatisticky spracované. Použité metódy sú dostatočne citlivé pre kvantifikáciu spomínaných analytov z veľmi malého množstva biologického materiálu obsiahnutého vo vzorke suchej kvapky krvi.
The application of separation techniques for the screening of metabolism using dried blood spot sample
Keywords: aminokyseliny; chromatografia; ketokyseliny; mastné kyseliny; metabolomika; suchá kvapka krvi; amino acids; chromatography; dried blood spot; fatty acids; keto acids; metabolomics