Dvourozměrná kapalinová chromatografie oxyethylenovaných acylglycerolů s využitím fokusační modulace - Blažíčková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá měřením neiontových oxyethylenovaných acylglycerolů s využitím dvourozměrné kapalinové chromatografie bez i s použitím fokusující modulace. V rámci teoretické části byla vypracována rešerše na téma tenzidů se zaměřením na jejich rozdělení a fyzikálně chemické vlastnosti, a následně i popis 2D systému. V experimentální části byly nejprve změřeny parametry 2D systému, jako je zpoždění gradientu nebo mimokolonové příspěvky. Dále byly proměřeny vlivy různých profilů gradientu používaných ve 2D na vybrané kolony. Následně byly pomocí 2D chromatografie změřeny neiontové tenzidy Levenol? nejprve s normálním rozhraním a následně s fokusující modulací.
Two-dimensional liquid chromatography of oxyethylenated acylglycerols with focusing modulation
Keywords: neiontové tenzidy; dvourozměrná kapalinová chromatografie; zpoždění gradientu; mimokolonové příspěvky; fokusující modulace; non-ionic surfactants; two-dimensional liquid chromatography; dwell volume; extra-column volume; focusing modulation