Problematika mladých lidí odcházejících ze zařízení ústavní výchovy v Pardubickém kraji - Kuncová, Vanda (Univerzita Pardubice, 2012)
Diplomová práce se zabývá problematikou života mladých lidí, jež opustili zařízení ústavní výchovy a v současné době žijí v domě na půl cesty v Pardubickém kraji. Nabytí zletilosti znamená pro mnohé mladé dospělé opuštění zařízení ústavní výchovy a především nutnost čelit mnohým obtížným životním situacím. Tito jedinci postrádají rodinné zázemí, nejsou zvyklí se sami o sebe postarat, nemají dostatek finančních prostředků, mnohdy nemají práci ani zajištěné bydlení. Pomoc tito mladí dospělí nalézají v tzv. domech na půl cesty, jež poskytují dočasné zázemí a napomáhají s integrací do běžné společnosti. Kvalitativní výzkum prostřednictvím mnohonásobné případové studie podává nástin skutečností a problémů, se kterými se mladí lidé po opuštění zařízení ústavní výchovy v běžné společnosti nejvíce potýkají.
Issue Of The Young People Leaving The Facilities Of Institutional Upbringing In The Pardubice Region
Keywords: ústavní výchova; dětské domovy; rodina; psychická a citová deprivace; sociální služby; sociální kurátor; domy na půl cesty; institutional upbringing; children´s home; family; mental and emotional inanition; social services; social custodian; halfway houses