Studium teplotní závislosti optické propustnosti vybraných skel - Slavík, Jan (Univerzita Pardubice, 2021)
Byla studována teplotní závislost optických vlastností vzorků amorfních materiálů: skla systému 75PbO - 25Ga2O3 a 20PbO - 5CuO - 35ZnO - 40P2O5, podložní a krycí mikroskopické sklo od společnosti Menzel-Gläser, zelené a hnědé lahvové sklo, UV kyveta z polycyklického olefinu (BrandTech) a tenká dvojvrstva o složení As2S3 + Ge30Se70. Vzorky byly charakterizovány pomocí optické propustnosti, dilatometrické teploty skelné transformace, koeficientu teplotní roztažnosti a deformační teploty měknutí. Struktura vybraných vzorků byla studována pomocí Ramanovy spektroskopie. Hodnoty optické šířky zakázaného pásu byly stanoveny vyhodnocením krátkovlnné absorpční hrany pro jednotlivé teploty.
Study of the temperature dependence of optical transmittance of selected glasses
Keywords: optická šířka zakázaného pásu; krátkovlnná absorpční hrana; teplota skelného přechodu; optical band gap; shortwave absorption edge; glass transformation temperature