Etika klinickeho výzkumu a role etických komisi v jeho regulaci - Sokolová, Jarmila (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce Etika klinického výzkumu a role etických komisí v jeho regulaci se zabývá tématem, které je sice diskutováno již po staletí, z právního hlediska se mu však začala řádná pozornost věnovat až po druhé světové válce zejména pod vlivem nelidských experimentů, konaných právě v průběhu války. V teoretickém přehledu práce věnuje pozornost zejména regulaci klinického výzkumu různými mezinárodními normami, v analytické části zpracovává vybrané směrnice CIOMs. Dalším podstatným tématem práce je role etických komisí v klinickém výzkumu, která v případě České republiky nemá dlouhou historii.
Ethics of clinical research and the role of ethics committees in its regulation
Keywords: klinický výzkum; lékařská etika; etické komise; etické normy; clinical research; medical ethics; ethical commissions; ethical standards