Elektronický diferenciál pro studentský experimentální elektromobil - Gürtler, Oto (Univerzita Pardubice, 2009)
Úkolem této bakalářské práce je stanovit požadavky a navrhnout strukturu elektronického diferenciálu pro vozidla, která mají jednotlivá kola hnané nápravy poháněna samostatně řízenými elektromotory. V práci jsou odvozeny vztahy pro otáčky kol v zatáčce a moment dodávaný na kola v průběhu zatáčení. Odvozené vztahy jsou převedeny do názorných grafů pomocí tabulkového editoru. V práci je vysvětlena funkce mechanického diferenciálu a je porovnán se systémem dvou samostatně řízených motorů. Podle odvozených vztahů pro otáčky a moment v průběhu zatáčení jsou realizovány programy pro mikropočítač řady z řady x51, který zajišťuje rozdělení výkonu na kola při zatáčení. Dále je vyřešeno snímáni vstupních veličin a jejich převod na číselnou hodnotu.
Electronic differential for student experimental electric vehicle
Keywords: cornering with vehicles; mechanical differential; elektronical differential with torque control; elektronical differential with control of wheels angular speed; multi machine systems; MMS; průjezd vozidla zatáčkou; mechanický diferenciál; elektronický diferenciál s řízením momentu; elektronický diferenciál s řízením úhlové rychlosti otáčení kol; vozidla se samostatně řízenými motory; MMS