Studium skel systému ZnO-Sb2O3-P2O5 - Wágnerová, Eva (Univerzita Pardubice, 2005)
Byla studována skla systému ZnO-Sb2O3-P2O5 ve třech kompozičních řadách. U studovaných skel byly stanoveny hodnoty jejich měrné hmotnosti, molárního objemu, teploty skelné transformace, dilatační teploty měknutí a koeficientu teplotní roztažnosti. Rovněž byla hodnocena chemická odolnost studovaných skel. Rentgenovou difrakční analýzou bylo zjištěno, jaké sloučeniny vznikají při krystalizaci těchto skel. Metodou Ramanovy spektroskopie byly zjišťovány změny struktury v závislosti na složení studovaných skel.
Atudy of ZnO-Sb2O3-P2O5 system glasses
Keywords: fosfátová skla; struktura skel; Ramanova spektra