Jazyk v emigraci. Germanismy v jazyce čechoamerických periodik - Jaklová, Alena (Univerzita Pardubice, 2014)
Příspěvek pojednává o jazyce českých imigrantů ve Spojených státech amerických v období po jejich příchodu do USA v polovině 19. století do dvacátých let 20. století. Východiskem popisu češtiny v Americe jsou analýzy jejich česky tištěného imigrantského tisku. Ty potvrdily, že jazyk českých přistěhovalců v USA se od češtiny doma ve vlasti lišil konzervativní podobou gramatiky českého jazyka, častým výskytem germanismů, zejména gramatických, a nastupující amerikanizací. Příspěvek zároveň odpovídá na otázku, čím a proč byly tyto odlišnosti způsobeny.
Language in emigration. Germanisms in the language of Czech-American periodicals
Keywords: emigrace; čeští imigranti v USA; čechoamerická periodika; jazyk; lexikální germanismy; morfologické germanismy; emigration; Czech emigrants in the USA; Czech-American periodicals; language; lexical Germanisms; morphological Germanisms