Vypracování a ověření metodiky radioimunoanalýzy pregnenolonsulfátu v séru - Havlíková, Helena (Univerzita Pardubice, 2000)
Práce se zabývá vývojem metodiky stanovení neuroaktivního steroidu pregnenonsulfátu včetně aplikací nové metodiky. Byla zjištěna silná věková a pohlavní závislost sérových koncentrací pregnenonsulfátu. Byly rovněž zjištěny rozdíly hladin při prordu u žen v epidurální a v subarachnoideální analfezii.
Development and evaluation of radioimmunoassay for determination of pregnenolone-sulfate in serum
Keywords: pregnenolonsulfát; radioimunoanalýza; neurosteroidy; steroidní konjugáty; věková závislost; porody