Psychoanalýza, obnovenie dialógu rozumu s ne-rozumom? - Pažitný, Roman (Univerzita Pardubice, 2014)
Táto práca sa snaží poukázať na to, akú úlohu hrá Psychoanalýza v komunikácii rozumu s ne-rozumom a aku premenou prešlo šialenstvo po vzniku Psychoanalýzy. S oporou vo Foucaultovom diele Dejiny Šílenství sa pokúsi vysvetliť, ako v období Azylu vymizla komunikácia medzi rozumom a ne-rozumom a akým spôsobom, za akých podmienok ju Psychoanalýza znovu nastoluje.
Psychoanalysis, the restoration of dialogue of reason with unreason?
Keywords: psychoanalýza; rozum; ne-rozum; šialenstvo; nevedomie; komunikácia; psychoanalysis; reason; unreason; madness; asylum