Využití alfa-aminokyselin v syntéze dusíkatých heterocyklů - Mohite, Pravinkumar Hansraj (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce se zaměřuje na zavedení zbytku alfa-aminokyseliny do struktury pětičlenných dusíkatých heterocyklických sloučenin. Rešeršní část se zaměřila především na deriváty benzo[d]imidazolu a benzo[d]oxazolu. V experimentální části bylo navrženo a připraveno několik nových derivátů benzo[d]imidazolu nesoucích zbytek alfa-aminokyseliny připojený v poloze C2. Tyto opticky čisté primární aminy byly dále využity jako organokatalyzátory v asymetrických aldolových reakcích.
Utilization of alpha-amino acids in the synthesis of nitrogen heterocycles
Keywords: benzo[d]imidazol; alfa-aminokyselina; amin; aldolová reakce; organokatalýza; benzo[d]imidazole; alpha-amino acid; amine; aldol reaction; organocatalysis