Vliv fiskální a monetární politiky na vývoj ekonomiky - Babková, Jana (Univerzita Pardubice, 2008)
Diplomová práce se zaměřuje na to, jakým způsobem ovlivňuje fiskální a monetární politika ekonomiku v České republice a ve světě. Vliv fiskální politiky na vývoj ekonomiky se sleduje pomocí výdajů státního rozpočtu. U monetární politiky se sleduje vývoj parametrů, kterými jsou krátkodobá úroková sazba, růst HDP a vývoj míry inflace. Cílem práce je zjistit, mezi jakými ekonomickými parametry se ve vybraných sledovaných zemích, kterými jsou Německo, Spojené státy americké a Japonsko, dosáhne nejvyšší závislosti a tím i nejvyššího vlivu.
The influence of the fiscal and monetary policy to the development of the economy
Keywords: Fiskální politika; monetární politika; státní rozpočty; příjmy; výdaje; Inflace; HDP; úrokové sazby; Fiscal Policy; Monetary Policy; state budgets; revenue; Expenses; Inflation; GDP; interest rates