Privatizace a odpovědnost za řešení staré zátěže na životním prostředí - Kroužil, Marcel (Univerzita Pardubice, 1995)
Cílem práce je shrnout a interpretovat právní předpisy v praktických případech na jednotlivých průmyslových podnicích v ČR. V úvodu je popsán vývoj a zkvalitňování právních předpisů týkajících se odpovědnosti za ekologické škody. Dále se zabývá vyjádřením sociálně-ekonomických a sociálně-ekologických důsledků činnosti podniků a jejich ekonomickým vyčíslováním v různých oblastech, zkušeností s ochranou ŽP. V praktické části je popsána situace a postup českých podniků při uplatňování požadavků na náhradu ekologických škod způsobených jejich "minulou" činností.
Keywords: ekologie; Životní prostředí; podniky; právo; chemické závody; Privatizace; VCHZ Synthesia Semtín; Lovosice; Kralupy; Ostramo; Litvínov; Motorlet; Preciosa; Vítkovice