Hladiny homocysteinu u pacientů po perkutánní koronární intervenci - Slivková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2018)
Homocystein je sirná aminokyselina, která je brána jako rizikový faktor kardiovaskulárního onemocnění. V současnosti je také velice často spojována s komplikacemi vzniklými po implantaci koronárního stentu. Cílem této práce bylo stanovení hladin homocysteinu u pacientů po perkutánní koronární intervenci, kdy dochází k implantaci stentu do koronárního řečiště. Pacientům byly implantovány stenty "trvalé" lékové a biodegradabilní. Výsledkem práce je zjištění, že hladina homocysteinu má u biodegradabilních stentů pravděpodobně vliv na výskyt komplikací po implantaci.
Levels of homocysteine in patients after percutaneous coronary intervention
Keywords: homocystein; hyperhomocysteinéme; stent; biodegradabilní; perkutánní koronární intervence; homocysteine; hyperhomocysteinemia; stent; biodegradable; percutaneous coronary intervention