Symptomy u pacientů s akutním krvácením z žaludečního a duodenálního vředu - Benšová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2010)
Tématem této diplomové práce jsou symptomy akutního krvácení z žaludečního a dvanáctníkového vředu. Akutní krvácení patří mezi relativně časté komplikace vředové choroby a může být provázeno řadou příznaků. V první, teoretické části, se diplomová práce věnuje žaludku a dvanáctníku a to jeho anatomii a fyziologii. Také je zde podrobně popsána vředová choroba žaludku a dvanáctníku, u které se uvádí jako nejčastější komplikace krvácení do gastrointestinálního traktu. Závěr teoretické části se zaměřuje na přítomnost hlavních symptomů provázejících krvácení z žaludečního a dvanáctníkového vředu a v neposlední řadě také na terapii a prevenci této komplikace. V druhé, výzkumné části, jsou rozebrány hlavní symptomy akutního krvácení do GIT společně s vlivem některých známých rizikových faktorů, které se podílejí na vzniku vředové choroby. Průzkum je proveden pomocí dotazníkového šetření u pacientů Pardubické krajské nemocnice a.s. a Nemocnice Jablonec nad Nisou a.s.
Acute gastric or duodenal ulcer bleeding - patient´s symptoms
Keywords: krvácení do GIT; symptomy krvácení; peptický vřed; žaludek; dvanáctník; bleeding to GIT; sypmtoms of bleeding; peptic ulcer; stomach; duodenum