Mezinárodní migrace a Česká republika: příležitost nebo hrozba? - Janusová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2019)
V bakalářské práci se analyzuje, zda je mezinárodní migrace do České republiky příležitost nebo hrozba. Jako příležitost je chápán postoj OECD, který hovoří o tom, že ekonomický růst ČR se nedá bez migrantů udržet. Prostřednictvím výzkumů veřejného mínění v letech 2009 až 2019 je analyzováno vnímání migrantů jako příležitosti nebo hrozby ze strany Čechů. Přestože s odkazem na demografické stárnutí ČR je mezinárodní migrace chápána jako příležitost pro Českou republiku, její obyvatelé jsou opačného názoru. Čtyři pětiny občanů dlouhodobě vnímají migraci jako hrozbu pro jejich bezpečnost. Avšak analýza vývoje zaměstnanosti a kriminalita nic takého neprokázala.
International migration and the Czech Republic: an opportunity or a menace?
Keywords: bezpečnost; hrozba; migrace; migrační politika; příležitost; zaměstnanost; security; threat; migration; migration policy; opportunity; employment