Knižné kovanie na väzbách z fondu benediktínskej knižnice v Broumove. Vývoj a použitie na knižnej väzbe, problematika konzervovania a reštaurovania. - Gluštíková, Marianna (Univerzita Pardubice, 2017)
Práca sa zaoberá prieskumom kovových prvkov na knižných väzbách z fondu benediktínskej knižnice v Broumove. Teoretická časť sa v úvode na základe odbornej literatúry venuje doterajším poznatkom o kovoch a kovových prvkoch na knižnej väzbe. Rieši štruktúru a vlastnosti kovových materiálov, čo je nevyhnutný základ pre nasledujúce kapitoly tejto práce. Praktická časť je venovaná typológii knižného kovania, kde práca zhŕňa výsledky podrobného prieskumu kovových prvkov z väzieb benediktínskej knižnice od gotiky až do pol. 20. storočia. Ďalšia časť práce sa venuje problematike konzervovania a reštaurovania knižného kovania. Na základe prieskumu kláštornej knižnice boli vyhotovené modelové vzorky, ktoré simulovali poškodenie kovových prvkov. Na týchto modelových vzorkách boli testované jednotlivé konzervačné a reštaurátorské zásahy. Súčasťou každej kapitoly je obrazová alebo fotografická dokumentácia.
Book fittings on bindings from the Benedictine Library in Broumov. Development and use on book bindings, conservation and restoration issues.
Keywords: Knižné kovanie; typológia; kov; zliatiny medi; mosadz; zliatina železa; oceľ; poškodenie; konzervovanie; reštaurovanie; book fittings; typology; metal; copper alloy; brass; iron alloy; steel; damage; conservation; restoration