Vývoj cen surovin a jejich vliv na výrobu - Vosáhlová, Eva (Univerzita Pardubice, 2014)
Cílem práce je popsat vybrané suroviny a jejich cenový vývoj ve zvoleném časovém horizontu včetně vlivu a dopadu na výrobu podniku a dále uvedení řešení na snížení cen vybraných surovin. Teoretická část práce je věnována popisu výroby a jejímu řízení. Dále se zaměřuje na charakteristiku výrobku a jeho tržní cyklus. Důraz je kladen také na stanovení konečné ceny výrobku a na vlivy, které tuto cenu ovlivňují. Poslední kapitola této části je věnovaná popisu vstupních druhů surovin, což je nezbytné pro pochopení následující praktické části této práce. Praktická část se zabývá představením vybrané společnosti a konkrétním vývojem cen vstupních surovin. Dále se zaměřuje na projekty a změny ve výrobním procesu tohoto podniku ve sledovaném období. V závěru praktické části jsou uvedeny další možné návrhy na snížení nákladů vzniklých při výrobě.
Material prices and their impact on production
Keywords: Výroba; surovina; řízení výroby; výrobek; cena; náklady; cyklus výrobku; Production; raw materials; production management; product; price; cost; market cycle