Hodnověrnost a intuitivně odhadovaná pravděpodobnost - Půlpán, Zdeněk; Jahodová Berková, Andrea (Česká statistická společnost, 2019)
V článku [7] jsme na jednoduchých příkladech ukázali, jak lze pracovat s intuitivně odhadovanou pravděpodobností. Zde nabídneme možnost intuitivního odhadu hodnot pravděpodobnosti na základě vhodně cílené představy. Užije se při tom relace hodnověrnosti na jevech z oblasti zkoumání. Pak ukážeme důvody, proč a jak vytvářet správné představy, abychom mohli věřit tomu, že se na základě zkušenosti subjektivně realizovaný odhad může blížit ideální hodnotě pravděpodobnosti.
CREDIBILITY AND INTUITIVELY ESTIMATED PROBABILITY
Keywords: hodnověrnost; credibility; pravděpodobnost; intuitivní odhady; probability; intuitive estimates