Studium interakce vanadocenového fragmentu s peptidy - Hurychová, Hana (Univerzita Pardubice, 2013)
V předkládané práci byla studována možnost vazby peptidů na vanadocenový fragment. Peptidy mají více vazebných možností pro koordinaci k vanadocenovému fragmentu. Proto byly pro popis vazebné interakce nejprve použity jednodušší modelové sloučeniny N-acetylglycin a glycinamid. Na základě EPR, ESI MS, IR a RTG dat bylo potvrzeno, že N-acetylglycin se k vanadocenovému fragmentu váže za vzniku monodentátního [Cp2V(OH2)(acgly)]+ nebo chelátového [Cp2V(O,O-acgly)]+ komplexu. Glycinamid se k vanadocenovému fragmentu váže chelátovým typem vazby za vzniku komplexu [Cp2V(N,O-gly-NH2]2+. Dále byly charakterizovány vazebné interakce s peptidy. Ve vodném prostředí za fyziologického pH byly u všech studovaných peptidů popsány dva strukturní typy analogické s modelovými systémy. Sloučeniny, které byly izolovány, obsahují vanadocenový fragment s N,O-chelátově nebo O,O-chelátově vázaným peptidem. Zjištěné vazebné interakce vanadocenový fragment-peptid, však ještě nejsou nezvratným důkazem, že peptidy hrají zásadní roli v mechanismu antitumorového účinku vanadocendichloridu. Nicméně podporují závěry biologických studií, které naznačují, že inhibice replikace DNA není způsobena přímou interakcí s DNA, ale zablokováním funkce procesních enzymů.
Study of the interaction of vanadocene fragment with peptides
Keywords: lomené metalloceny; vanadocendichlorid; N-acetylglycin; glycinamid; peptidy; metallocenes; vanadocene dichloride; N-acetylglycine; glycinamide; peptides