Možnosti a úroveň poskytované ošetřovatelské péče v rámci prevence vzniku dekubitů - Mourová, Jitka (Univerzita Pardubice, 2010)
Předmětem této bakalářské práce jsou možnosti a úroveň poskytované péče v prevenci vzniku dekubitů. Jsou posuzována tři nezávislá pracoviště interního charakteru ve třech nemocnicích různé velikosti: Litomyšlská nemocnice a.s. - Interní oddělení, Pardubická krajská nemocnice a.s. - Geriatrické centrum 2. patro a Poličská nemocnice a.s. - Léčebna dlouhodobě nemocných oddělení A3, A4. V teoretické části jsou, kromě anatomie a fyziologie kůže, důkladně rozebrány příčiny vzniku dekubitů a možnosti v prevenci jejich vzniku , polohování, antidekubitní matrace a polohovací pomůcky, důležitost důkladné hygieny a v neposlední řadě normalizace celkového stavu. Praktická část je zaměřena na vyhodnocování vypozorovaných faktů z oblasti dokumentace, polohování, hygiena, výživa a dalšími otázkami na jednotlivých odděleních. V závěru je poukázáno na rozdíly v poskytované prevenci vzniku dekubitů, cílem však není oddělení srovnávat. V diskuzi a závěru jsou vyhodnoceny stanovené cíle a výzkumné záměry.
Possibilities and standards of provided nursing care in the framework of decubitus prevention.
Keywords: prevence vzniku dekubitů; příčiny vzniku dekubitů; polohování; antidekubitní matrace; polohovací pomůcky; the prevention of the decubitus origination; the causation of the decubitus origination; positioning; anti-decubital mattress; positioning aids