Inventarizace v účetnictví podnikatelských subjektů - Brázdová, Martina (Univerzita Pardubice, 2020)
Cílem bakalářské práce je popsat procesy spojené s inventarizací, které vedou ke zjištění skutečného stavu majetku a závazků a jeho následné porovnání se stavem účetním. Práce je rozdělena do dvou částí. První kapitola obsahuje vymezení pojmu inventarizace a inventura, dělení inventarizace a její právní úpravu. Další kapitoly se zabývají jejím průběhem, oceňováním a inventarizací jednotlivých druhů majetku a závazků, v neposlední řadě výsledkům inventarizace. Praktická část obsahuje charakteristiku společnosti Faurecia Interiors s.r.o. a popisuje inventarizaci ve společnosti k datu 31. 12. 2018. Dále pak inventarizaci skladových zásob k 31. 5. 2019. Závěr práce obsahuje zhodnocení a doporučení pro ostatní podniky.
Stocktaking in the Accounting of Enterprises
Keywords: inventarizace; inventura; majetek; závazky; účetnictví; manko; stocktaking; inventory; assets; obligation; accounting; damage