Postoj seniorů žijících v zařízení sociální péče k dříve vyjádřeným přáním - Jarkovská, Kamila (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce je teoreticko-průzkumnou prací. Teoretická část práce detailně zpracovává problematiku dříve vyslovených přání a s tím velice úzce spojenou problematiku rozhodování pacientů ve zdravotních záležitostech. Na téma je pohlíženo nejen z pohledu vývoje dříve vysloveného přání od počátku včetně významných kazuistik, ale také na současnou situaci v České republice a ve světě doloženou relevantními výzkumy a literaturou. Tyto výzkumy mapují postoje, povědomí lidí o této problematice, ale také proměnné, které tento postoj a povědomí ovlivňují. V průzkumné části je vytvořen český překlad dotazníku ADAS (Advance directive attitude survey). Originál tohoto dotazníku byl získán od jeho autorky včetně povolení k výzkumu. Dotazník byl přeložen a použit ke zjištění postoje klientů žijících v zařízení sociální péče k dříve vyjádřeným přáním. Česká verze dotazníku je doplněna o demografické proměnné a je zkoumám jejich vliv na postoj seniorů žijících v zařízení sociální péče k dříve vyjádřeným přáním. Výsledky průzkumu ukázaly, že klienti daného zařízení mají pozitivní postoj vůči dříve vyjádřenému přání, ale téměř žádné informace o tomto institutu. Demografické proměnné pohlaví, věk a dosažené vzdělání, nemají v tomto souboru vliv na postoj vůči dříve vyjádřenému přání.
The attitude of seniors living in social care facilities to previously expressed wishes
Keywords: dříve vyslovená přání; postoje; povědomí; ADAS; plánování budoucí péče; rozhodování; advace directives; attitude; knowledge; ADAS; advance care planning; decision-making