Hodnocení výživy u pacientů s nádory v oblasti ORL - Levová, Hana (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce je zaměřena na hodnocení nutričního rizika u pacientů s nádory v oblasti ORL. V teoretické části jsou shrnuty poznatky o nádorech v oblasti ORL, malnutrici, o nutričním rizikovém screeningu a o edukaci v oblasti výživy u onkologických pacientů. Východiskem průzkumného šetření bylo 129 ambulantních pacientů, kteří docházejí na dispenzární kontroly do ORL ambulance. Na základě antropometrických měření, analýzy zdravotnické dokumentace a rozhovoru s pacienty prokázala studie statisticky významnou nutriční rizikovost a signifikantní úbytek hmotnosti po léčbě nádorového onemocnění. Největší ztráty hmotnosti byly zjištěny u pacientů léčených multimodální léčbou, u pacientů po chirurgickém výkonu s blokovou disekcí krčních uzlin a u pacientů s diagnózou karcinom orofaryngu. Problémy s polykáním pevné stravy mělo 34% pacientů, 5% pacientů udávalo potíže s polykáním tekutin a 5% pacientů přijímalo stravu pomocí PEGu. Bylo zjištěno, že 37% pacientů toleruje menší množství stravy, než kolik bylo zvyklé přijímat před onemocněním. Nejčastější potíže při stravování byly dysfagie, odynofagie a sucho v ústech. Nutriční intervence (užívání nutridrinků, zavedení PEGu, nutriční poradna) byly realizovány u 25% pacientů.
Nutritional assessment in patients with head and neck cancer
Keywords: nádory ORL; malnutrice; nutriční rizikový screening; antropometrie; edukace o výživě; nutriční podpora; problémy při stravování; head and neck cancer; malnutrition; nutritional risk screening; anthropometry; education on nutrition; nutritional support; problems eating