Srovnání podobenství o jeskyni a úsečce z Platónovy Ústavy - Bečičková, Edita (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato práce se zabývá srovnáním Platónova podobenství o jeskyni a úsečce. První část je věnována problematice dialogu Ústava a seznámí s kontextem, v němž se v dialogu objevují obě podobenství. Další části jsou věnovány rozboru podobenství o jeskyni a úsečce. V závěru práce srovnávám obě podobenství. V práci jsou kromě originálního textu Platónova rozebrány a argumentačně posouzeny sekundární články vztahující se k těmto pasážím z Platóna.
The comparison of the parable of the cave and the abscissa from Plato´s Constitution