Bitva u Hradce Králové v české literární kultuře - Hak, Petr (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalářská práce se zabývá válečnými událostmi roku 1866 se zaměřením na události prusko-rakouské války, konkrétně na bitvu u Hradce Králové. Na základě shrnutí dosavadní literatury práce poskytuje přehled o literárních zpracováních této historické události. Dále se práce věnuje vybraným, dosud nezpracovaným textům V pevnosti s podtitulem Vzpomínky z roku 1866 od Ignáta Herrmanna a Post bellum 1866 od Vladimíra Körnera a sleduje proměny významu této historické události v kulturní paměti.
The Battle of Hradec Králové in Czech Literary Culture
Keywords: prusko-rakouská válka; literární analýza; historická próza; novely; memoárová literatura; literární fikce; literární komparace; kompozice; časoprostor; Prussian-Austrian war; literary analysis; historical prose; short stories; memoir literature; literary fiction; literary comparison; composition; space-time