Pojetí slovanské mytologie u současných českých rodnověrců - Dusík, Jiří (Univerzita Pardubice, 2017)
Cílem této práce bylo zjistit, jakým způsobem současní rodnověrci rozumí a pojímají slovanskou mytologii. Výzkumná hypotéza předpokládá, že současní badatelé chápou mytologii stejně jako současní rodnověrci. Hlavními metodami při výzkumu byla práce s písemnými zdroji a analýza písemných zdrojů. Z důvodu relativně malého počtu písemných zdrojů byl v této práci zcela zásadní terénní výzkum. V první kapitole jsou uvedeni kronikáři a misionáři, kteří psali o slovanském náboženství a mýtech. Druhá kapitola se zabývá současným stavem bádání, kde jsou zmíněni nejznámější čeští badatelé a jejich chápání mytologie. Tato kapitola se snaží vymezení pojmu mýtu z pohledu současných rodnověrců. V této kapitole narážím na problémy v chápání mýtu a jeho následné interpretace. Poslední kapitola představuje terénní výzkum u současných rodnověrců. Terénní výzkum spolu s poznatky z rozhovorů se snaží zodpovědět výzkumnou otázku v závěru práce. V závěrečné kapitole je shrnutí všech získaných poznatků a s jistou výjimkou potvrzení výzkumné otázky.
The Notion of Slavic Mythology by Contemporary Czech Native Faith Followers
Keywords: mýtus; Slované; pohanství; bohové; rodnověří; kroniky; Myth; Slavs; paganism; gods; Native Faith; chronicles