Restaurování souboru malířských uměleckých děl na textilních podložkách - Brotánková Šaníková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce se zabývá restaurováním tří olejomaleb na textilních podložkách a dřevěných napínacích rámech: Portrét starosty Uherského Hradiště Adama Bernarda Antla, Marína se signaturou P. Giani a obraz Panna Marie. Součástí diplomové práce je literární rešerše materiálů, využívaných v malířské tvorbě v období 19. století a zhotovení dílčích podkladů pro plánovaný atlas poškození maleb na textilních podložkách, jehož konkrétním cílem bylo fotograficky detailně zdokumentovat a pojmenovat charakteristická a běžně se vyskytující poškození olejomaleb na lněných a konopných podložkách při využití poznatků z restaurování výše uvedených obrazů.
Restoration of a set of paintings on textile supports
Keywords: restaurování; olejomalba; textilní podložka; 19. století; materiály v malířské tvorbě; Restoration; oil-painting; textile support; 19. century; materials used in paintings