Úprava volné povrchové energie polypropylenu koronou a její změna v čase - Svítilová, Nina (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá změnou volné povrchové energie polypropylenu v průběhu času po úpravě koronovým výbojem. V experimentální části byla volná povrchová energie polypropylenové fólie vyhodnocena na základě naměřených hodnot kontaktních úhlů čtyř testovacích kapalin. Kontaktní úhel kapalin byl měřen metodou přisedlé kapky a volná povrchová energie byla vypočítána metodou Owense a Wendta. Změny volné povrchové energie byly sledovány v časových intervalech až 46 dnů od úpravy koronou.
Modification of the free surface energy of polypropylene by corona and its change over time
Keywords: volná povrchová energie; povrchové napětí; koronový výboj; kontaktní úhel; polypropylen; free surface energy; surface tension; corona discharge; contact angle; polypropylene