Povrchová ochrana kovových materiálů v prostředí s obsahem chemicky znečišťujích látek - Kubista, Libor (Univerzita Pardubice, 2011)
Tématem této bakalářské práce jsou možnosti povrchových úprav konstrukčních materiálů vystavených prostředí se zvýšeným chemickým znečištěním. Je zpracována jako rešerše popisující problematiku koroze a ochrany proti korozi. V první části jsou popsány obecné principy koroze, mechanismus chemické a elektrochemické koroze. Jsou zde vysvětleny jednotlivé druhy korozního napadení a jejich charakteristika. V další části jsou uvedeny možnosti ochrany proti korozi, počínaje úpravami korozního prostředí, volbou vhodného materiálu a případnými povrchovými povlaky konstrukčních celků. V závěru jsou uvedeny příklady řešení korozních problémů v chemickém průmyslu.
Surface protection of materials in environment with chemical polutants
Keywords: koroze; korozní napadení; korozní prostředí; protikorozní ochrana; povlaky; pokovení; nátěrové hmoty; corrosion; corrosive attack; corrosive medium; anticorrosive protection; film; mettalized; coating composition