Působení desinfekčních prostředků a detergentů na přežívání arkobakterů ve vodách - Sechovcová, Hana (Univerzita Pardubice, 2010)
Předmětem diplomové práce bylo sledování působení desinfekčních prostředků a detergentů na přežívání arkobakterů ve vodách. Při testována přežívání buněk arkobakterů byla použita kultivační metoda a metoda PCR. Byla ověřována provozní koncentrace desinfekcí a detergentů používaných v potravinářských závodech, a sice Chloramin (1%), Oxonia (1%), Topax (3%) a Torsan (3%). Sledované desinfekce byly účinné pro oba bakteriální kmeny Arcobacter butzleri CCUG 30484 a Arcobacter cryaerophilus CCM 3934. Dále byla stanovena minimální inhibiční koncentrace použitých desinfekcí a tenzidů. Minimální inhibiční koncentrace pro oba kmeny po 30 minutách byla u desinfekce Chloramin 0,2 % a u Oxonia nižší než 0,1 %. U desinfekcí a detergentů Topax a Torsan byla minimální inhibiční koncentrace pro sledované kmeny rozdílná. Pro Arcobacter butzleri CCUG 304484 byla minimální inhibiční koncentrace Topaxu 1,25 % a Torsanu 1 %, pro Arcobacter cryaerophilus CCM 3934 byl inhibován 0,5% koncentrací Topaxu a 0,8% koncentrací Torsanu. U tenzidů byly minimální inhibiční koncentrace po 30 minutách působení pro Palmex 0,2 %, pro Vanish nižší než 0,1 % u obou sledovaných kmenů. Pro Woolite nebyla tato hodnota zjištěna, neboť ani 4 % koncentrace neinhibovala růst. U sterilních a reálných vzorků vod uměle kontaminovaných arkobaktery byla sledována metodou PCR účinnost desinfekce a tenzidů v různých koncentracích Chloraminu (0,2 a 1 %), Palmexu (0,2 %), Vanishe (0,1 %) a Woolite (4 %) při teplotách 15 °C a 30 °C po různou dobu. Bylo zjištěno, že po 30 minutách byly inhibovány buňky Arcobacter cryaerophilus CCM 3934 v obou testovaných koncentracích Chloraminu. Buňky Arcobacter butzleri CCUG 30484 byly odolnější. U sledovaných tenzidů bylo zjištěno, že nejsou tak účinné jako Chloramin. Opět se potvrdilo, že je Arcobacter cryaerophilus CCM 3934 citlivější, neboť ve vzorcích sterilních vod s přísadou Palmexu (0,2 %) a Vanishe (1 %) nebyl prokázán, zatímco Arcobacter butzleri CCUG 30484 byl při těchto koncentracích detekován.
Effect of desinfectants and detergents on survival of arcobacters in water
Keywords: Arcobacter butzleri; Arcobacter cryaerophilus; desinfekce; Detergenty; PCR; Arcobacter butzleri; Arcobacter cryaerophilus; Disinfection; detergents; PCR